Sotahistoriamatka Pohjois-Suomeen
14-17.9.2017

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen matkalle osallistui 34 henkeä, perinneyhdistyksen jäseniä ja läheisiä.

Ensimmäisenä päivänä ajoimme Vilppulan, Seinäjoen ja Ylistaron kautta Vaasaan sekä edelleen Oravaisten, Juuttaan ja Olkijoen kautta Ouluun. Toisen päivän kohteita olivat mm. Oulun Toppila ja Tornion Röyttä. Torniosta ajoimme Ruotsin Kalix´iin ja sen jälkeen Tornioon, Keminmaahan ja Rovaniemelle. Kolmantena päivän kohteita olivat Rovaniemen metsämuseo, Kuusamo, Suomussalmi ja Kajaani. Neljäntenä päivänä palattiin Kajaanista Koljonvirran ja Kuopion kautta Tampereelle.

Matkakohteet, joita oli pari tusinaa, liittyivät pääosin Suomen sotaan (1808-1809), Vapaussotaan, Talvi-ja Jatkosotaan sekä Lapin sotaan. Eräissä kohteissa viivähdettiin pidempään, eräissä vain valokuvauksen verran ("foto stop"). Matkanjohtajamme ja asiantuntijamme Tuomo Juntunen esitteli kohteet ja niihin liittyvät historiat kuvin ja sanoin bussissa siirtymämatkoilla paikasta toiseen.

Maastolounaat ja -kahvittelut järjesti jälleen Helena Turpeinen tunnetulla taidollaan ja bussia ohjaili varmoin ottein Veli-Heikki Tuovinen.

Alla kuvia matkaltamme.

Vilppulassa poikkesimme vuoden 1918 valkoisten muistomerkillä. Vuorineuvos Gösta Serlachiuksen lahjoittaman muistomerkin on tehnyt Arvi Tynys ja se paljastettiin 10.7.1938. Uusikaarlepyyn Juuttaalla näimme Suomen sodan Juuttaan taistelun muistomerkin. Taistelu käyntiin 13.9.1808, joten olimme paikalla 210-vuotispäivän huomenissa.
 
Ylistaron Peränevalla kävimme katsomassa Tammisunnuntaina 1918 raiteiltaan suistetun junan muistomerkkiä.


Ensimmäinen ryhmäkuva otettiin Jääkäripatsaalla Vaasassa Vaasanpuistikon päässä. Patsaan on suunnitellut ja valanut jääkärikapteeni Lauri Leppänen. Patsas paljastettiin vuonna 1958.

Oulun Toppilassa on Tornion maihinnousun lähtöpaikka ja Tornion Röytässä maihinnousupaikka. Satamissa on samaa mallia olevat muistomerkit.
 
Kalix-joen tuntumassa oli "Ruotsin Salpa-linja", mittava lähelle Norjan rajaa ulottunut rakennelma siltä varalta, että Suomi ei pysty pysäyttämään Talvi-ja Jatkosodan vihollista. Maastossa on nähtävissä puolustusrakenteita ja Mariebergs Viltfarm-nimisen luontomatkailukeskuksen yhteydessä oleva Kalixlinjens museum esittelee linjan historiaa.
 
Matkailukeskuksen ja museon johtaja Anders Enström ja matkanjohtajamme Tuomo Juntunen näyttelytiloissa. Ulkoalueella on maahan syöksyneen suihkuhävittäjän romu.
 
  
Bunkkeri Tornionjoen länsirannalla. Torniossa on 1.10.1944 tehdyn onnistuneen maihinnousun muistona operaation pääorganisaattorin, kenraali Aaro Pajarin mukaan nimetty tie.
 
Rovaniemen metsämuseolla tutustuttiin Lapin metsätalouden ja puunhankinnan historiaan. Oppaanamme oli Rovaniemen yliopistossa matkailualaa opiskeleva Matti Pajari. Kenraalin tytär Helena tapasi näin ensi kertaa kaukaisen sukulaisensa (kuva vasemmalla).
 
Kuusamon Kurvitsan kylässä on partisaanien uhrien muistokivi. ”Tällä paikalla kaatuivat 5.7.1942 sotilaskotisisaret Toini Jännes, Greta Palojärvi, Faini Alfecht ja korpraalit V. I. Moilanen, T. I. Rossinen. Suomussalmen ja osittain Kuusamon ja Taivalkosken alueella sijaitsevan Hossan kansallispuistoa ja sen upeita maisemia katselimme lähinnä vain opastuskeskuksessa.
 
Iisalmen Koljonvirran taistelun (27.10.1808) muistomerkillä otimme taas ryhmäkuvan. Bussissa kuultiin ko. taisteluun liittyvä Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden runo Sven Dufvasta.
 
Siilinjärven Toivalassa kävimme Suomen sodan taistelun muistomerkillä. Retken lounaat nautimme sopivilla pysähtymispaikoilla luonnon helmassa.

Kooste ja kuvat: Markku Rauhalahti