Vapaussodan Perinneliiton kesäpäivien pääjuhla,
Tampereen yliopiston juhlasali 23.5.2010

Puolustusministerin tervehdys

Arvoisat Vapaussodan Perinneliiton valtakunnallisen kesäpäivän osanottajat, Minulle on kunnia välittää Valtioneuvoston tervehdys Vapaussodan Perinneliitolle, sen jäsenille ja tukijoille. Vapaussodan Perinneliitto on vuodesta 1993 jatkanut Vapaussoturien Huoltosäätiön aloittamaa perinnetyötä Vapaussodan muiston säilyttämiseksi ja kunnioittamiseksi. Työ on arvokasta perinne- ja historiatyötä, jolla nykysukupolvelle muistutetaan niistä yli 90-vuotta sitten olleista tapahtumista. Itsenäisyytemme alkutaipaleet ovat luoneet perustan demokraattiselle hyvinvointiyhteiskunnalle, jossa nyt elämme.

Vapaussodan viimeisetkin veteraanit ovat siirtyneet pois tästä ajasta. Viimeinen valkoisella puolella taistellut veteraani kuoli vuonna 2007 ja vastakkaisella puolella taistellut veteraani viime vuonna. Viimeisen jääkärin, kenraali Valveen, kuolemasta on kulunut jo yli 15 vuotta. Heidän muistonsa ei saa hävitä. Vapaussota jää usein taka-alalle, kun muistelemme itsenäisyytemme ajan kohtalon hetkiä. Viime sotiemme aikaa on ollut helpompi käsitellä neutraalisti. Vapaussotaan liittyy edelleen suuria tunnelatauksia, vaikka aikaa on kulunut lähes vuosisata.

Talvisota yhdisti Suomen kansan. Olemme vastikään toukokuun kolmantena sunnuntaina viettäneet kaatuneiden muistopäivää. Marsalkka Mannerheim, vapaussodan ylipäällikkö, käski päivän vuonna 1940 kaikkien vapaussodassa kaatuneiden, niin valkoisten kuin punaisten, muistopäiväksi. Sittemmin siitä on muodostunut kaikkien sodissamme kaatuneiden yhteinen muistopäivä. Mannerheimin päätös oli suuri ele neljän sodan ylipäälliköltämme. Vapaussodan muiston vaaliminen tulee tehdä ilman negatiivisia tunnelatauksia. Vapaussodassa Suomi lunasti paikkansa itsenäisten kansakuntien joukossa ja sen perintöä ei saa unohtaa, eikä vääristää. Kykeneekö tämän päivän sukupolvi suhtautumaan asiaan, kuten Mannerheim talvisodan jälkeen, yhdistämällä kansaa? Toivon näin.

Toivotan Vapaussodan Perinneliitolle menestystä sen työssä Vapaussodan perinteen ja muiston vaalimisessa. Erityisesti toivon nuoren sukupolven tuntevan tai oppivan tuntemaan itsenäisen historiamme alkuhetket. Nuoret, jos ketkä, osaavat suhtautua asioihin ilman vääriä tunnelatauksia. Vapaussotaan liittyvä perinnetyö ei saa katketa. Meillä on velvollisuus ylläpitää Vapaussodan muistoa, olemme sen velkaa niille sankarivainajille ja veteraaneille, jotka antoivat kaikkensa itsenäisyytemme huomenen hetkillä.

Puolustusministeri Jyri Häkämies