Jouluinen kerhoilta
tiistaina 02.12.2014 Ravintola Vaskitähdessä

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen jouluista kerhoiltaa vietettiin jouluisen ohjelman sekä joulupuuron ja torttukahvien kera Ravintola Vaskitähdessä. Väkeä oli paikalla runsaat 60 henkeä.

Tervehdys Tampereen taistelujen näkijältä

Mielenkiintoinen ja puhutteleva ohjelmanumero oli Kangasalan Vehmaisissa (nyk. Tamperetta) Vällin talossa vuonna 1912 syntyneen Saara Kanervan, o.s. Routamaa videotervehdys. Video kuvattiin 14. lokakuuta 2014 Torniossa, jossa Saara on asunut jo useamman vuosikymmenen ajan. Videolla Saara Kanerva kertoi, millaista elämä Vehmaisissa oli Vapaussodan valkoisen rintaman lähestyessä Kangasalan suunnasta Tamperetta. Kuusivuotias tyttönen seurasi punaisten liikehdintää seudulla ja "vierailuja" hänen kotipirtissään. Rintaman lähestyessä perhe siirtyi muutamaksi päiväksi suojaan Kangasalan asemakylään Tanhuanpään taloon. Taistelujen melske kuului kyllä sinnekin.

Saara Kanerva kävi opettajaseminaarin Heinolassa. Valmistumisen jälkeen vuonna 1934 hänen ensimmäinen työpaikkansa oli opettajana kirkonkylän kansakoulussa Utsjoella, jonne juna- ja bussiyhteyksien jälkeen oli vielä kävelymatkaa runsaat sata kilometriä! Suurimman osan opettajan työstään hän on tehnyt Torniossa, jossa hän nytkin asuu.

"Tervehdin teitä tamperelaisia Vapaussodan perinteen vaalijoita ja kiitän arvokkaasta työstänne perinteen hyväksi. Olen syntynyt  ja nuorena elänyt Tampereen seudulla. Tampere on minulla hyvässä muistissa", sanoi myös lottana toiminut Saara Kanerva videotervehdyksensä loppusanoiksi.

Huomionosoituksia

Puheenjohtaja Markku Rauhalahti luovutti yhdistyksen aktiiviselle jäsenelle, ekonomi Timo Siukosaarelle (kuvassa vasemmalla) yhdistyksen standaarin kiitoksena hänen mittavasta ja vuosikymmeniä kestäneestä toiminnastaan Vapaussota-perinteen hyväksi.

Timo on toiminut Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä sekä toimii edelleen mm. Tammikuun 28. päivän Säätiön hallituksen jäsenenä. Hän on vuosien ajan osallistunut aktiivisesti yhdistyksemme tapahtumiin.

 

Tilaisuudessa luovutettiin kaksi Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtajan myöntämää Sinistä Ristiä havunoksatunnuksin:

* FT, historiantutkija Tuomas Hoppu; perusteina ennen muuta Tuomaksen Vapaussota-aiheita käsittävä laaja kirjallinen tuotanto sekä toiminta aihepiirin esitelmöitsijänä, myös yhdistyksemme tilaisuuksissa.

* Team manager Janne Reinola; perusteina ennen muuta Jannen mittava toiminta reserviläisjärjestön vastuutehtävissä.

 Siniset Ristit Tuomas Hopun ja Janne Reinolan rintaan kiinnitti yhdistyksen varapuheenjohtaja
 Marja Karvo.

Arpajaiset Tarton Suomen-poikien hyväksi

Joulun kerhoillassa järjestettiin arpajaiset. Arpajaisten palkinnot oli saatu lahjoituksina. Sadan arvan tuotto oli noin 450,- euroa, hyvä summa Tarton Suomen-pojille 25. tammikuuta 2015 järjestettävässä Tammisunnuntain kirkkojuhlassa kannettavan kolehdin lisänä.
________________________________________
Arpajaisten puuhanainen Tiina Vappula myi arpoja myös lottien pöytään. Vasemmalta Anneli Perkola, Tiina Vappula, Eeva Savelainen ja Aino Savelainen.
________________________________________


Joulun Sana ja joululauluja


Joulun Sana -puheenvuoron käytti Tuomiokirkkoseurakunnan Pyynikin kappalainen Säde Siira. Hän myös johti yhteiset joululaulut "Maa on niin kaunis", "On hanget korkeat, nietokset" ja "En etsi valtaa, loistoa".

" En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan."


Kuvat: Helena Turpeinen ja Markku Rauhalahti