Kaatuneitten muistopäivän juhlallisuudet
Kalevankangas ja Kangasala 18.05.2014

Kalevankankaan sankarihaudalla oli Kaatuneitten muistopäivänä 18. toukokuuta perinteiset juhlallisuudet. Seppeleen Vapaussodan sankaripatsaalle vei Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen, Tampereen Reserviupseerien ja Tampereen Reserviläisten seppelpartio. Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen lippua kantoi Ilkka Vappula.

Kangasalan sankarihaudalla oli perinteiseen tapaan juhlava kunnianosoitus kaatuneiden muistopäivänä heti jumalanpalveluksen jälkeen. Paikalla arvioitiin olleen runsaat 300 henkeä. Jo kymmenen vuoden ajan seppelepartio on täältä lähetetty Vapaussodan sankarivainajien muistomerkille Suinulaan. Samoin on vielä pidempään partio lähetetty Kangasalan Läntiselle hautausmaalle Tampereen taistelussa kaatuneen Aarne Auerin haudalle, jonne kuntalaiset pystyttivät aikoinaan Vapaussodan muistopaaden. Järjestelyt on organisoinut ja johtanut Kangasalan Reserviupseerikerhon vetämä kunniakäyntitoimikunta. Useissa tehtävissä on myös Kangasalan Reserviläisyhdistyksen aktiiveja.


Kansalaisjärjestöjen liput saapuvat Kalevankankaan sankarihaudalle. Perinneyhdistyksen lippu kahdeksantena.

Seppeleen lasku Vapaussodan sankaripatsaalle.  Osa lippulinnaa Kalevankankaalla.


Sankarihaudalle ja Karjalaan jääneiden muistopaadelle laskettavien seppeleiden kantajat sekä seppelepartiot saapuvat lippukulkueen edellä Kangasalan sankarihaudalle.

Seppelepartio on laskenut Kangasalan sankarihaudalta lähetetyn seppeleen Suinulan uhrien muistomerkille. Kunniavartiossa yliluutnantti Lauri Wirola Kangasalan Reserviupseerikerhosta. Seppele Tampereen taistelussa kaatuneen Aarne Auerin haudalla Kangasalan läntisellä hautausmaalla. Kuntalaisten haudalle pystyttämä kivipaasi on samalla myös Vapaussodan muistomerkki.

Kooste: Markku Rauhalahti
Kuvat: Helena Turpeinen ja Hannu Wirola