Sotahistoria- ja kulttuurimatka Viroon 09-11.05.2014

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys teki 9-11. toukokuuta 2014 sotahistoria- ja kulttuurimatkan Viroon. Matkan pääkohteita olivat Rakveren linnoitus, Pyhtitsan nunnaluostari Kuremäessä, Narvan monet historialliset kohteet, Sinimäkien vuoden 1944 taistelupaikat ja museo, Lahemaan alueen kartanot, keskitysleirin hautausmaa Kalevi-Liivassa ja Pronsisoturi-patsas ja metsähautausmaa Tallinnassa. Mukana oli 38 perinneyhdistyksen jäsentä.

Matkan johtajana toimii sotahistoria-asiantuntijamme Tuomo Juntunen, emännyyttä hoiti tunnetulla taidollaan Helena Turpeinen ja kuljetuksesta huolehti hovikuljettajamme Veli-Heikki Tuovinen. Tämän trion hoitamat matkat onnistuvat varmasti.

Muutamia kuvia matkamme kohteista ja tunnelmista.


Ryhmämme Sinimäkien muistomerkillä. Kuva: Matti Ketola.

Kahvitauko Rakveren linnoituksen luona. Narvan linnan edustalla.
   
Pyhtitsan nunnaluostarin kirkko. Mahtavat klapipinot Pyhtitsan luostarin pihalla.
   
Sinimäkien sotamuseo kuvattuna näkötornista. Museo kertoo vuoden 1944 rajuista taisteluista.
   
Matkalaiset Sagadin kartanon pihalla. Illallinen Sagadin hotellin ravintolassa.
   
"Tähän asti - ei pidemmälle". Venäläisjoukkojen läntisin paikka 1919 Valklassa. Viron kuulun presidentin Konstantin Pätsin ja hänen puolisonsa hauta Tallinnan metsähautausmaalla.
     
Sagadin kartanossa tervetulleeksi toivotti johtaja Krista Keedus, kartanokierroksella opasti Anne Kurepalu sekä metsämuseossa ja kierroksella rannikon kylissä Peeter Hussar.
     
Tuomo ja Veli-Heikki, monien matkojen mestarit. Masa Ponsi nappasi kainaloonsa Vilhulan sisarukset. Puheenjohtaja ja virolainen tervetulohalaus.

Kooste: Markku Rauhalahti
Kuvat: Helena Turpeinen ja Markku Rauhalahti