Kunniakäynti Mannisen taistelun muistomerkillä 15.3.2014

Mannisen ankara taistelu Ruoveden Väärinmajalla käytiin 15.3.1918. Pitkän perinteen mukaan ylihärmäläiset reserviläisjärjestöt ovat laskeneet kukkalaitteen muistomerkille taistelun vuosipäivänä. Niin nytkin lauantaina 15.3.2014, kun siitä oli kulunut 96 vuotta, oli muistomerkin heidän juhlallinen kunnianosoitus. Juhlalliseen kunniakäyntiin osallistujat olivat Ylihärmästä, Ruovedeltä ja Tampereelta.


Juhlalliseen kunniakäyntiin osallistujat vasemmalta Niilo Mustikkamaa, Tampereen Suomalainen Klubi, Ruutiukot; Mikko Mäki-Haapoja, Ylihärmän Reserviläisten puheenjohtaja; Arto Isoaho Tampere; Raimo Salminen, Ruoveden Reserviläiset; Jarmo Kivimäki, Ylihärmän Reserviupseerien puheenjohtaja; Mikko Virkajärvi, Ruoveden Reserviupseerikerho; Olavi Mattila, Tampereen Suomalainen Klubi, Ruutiukot; Sauli Latvala, Ruoveden Reserviläiset; Antti Peltola, Mannisen tilan omistaja; Jyrki Jokinen, Väärinmajan Maa- ja kotitalousseura.

_____________________________________

Kukkalaiteen laskijat vasemmalta ylikersantti Mäki-Haapoja ja kapteeni Kivimäki.
_____________________________________


Mannisen taistelussa kaatui yhdeksän ylihärmäläistä. Heistä nuorin oli 15 vuoden 6 kuukauden ja 11 päivän ikäinen lähettipoika. Vihollisen hyökätessä joukot joutuivat toistensa lomaan ja rajut taistelut jatkuivat iltapimeään saakka. Taisteluun osallistu miehiä kymmenestä muustakin Etelä-Pohjanmaan kunnasta.

Professori arkkitehti Johan Sigfrid Sirén
(s. 17.5.1889 Ylihärmässä, k. 5.3.1961 Helsingissä) suunnitteli Mannisen taistelun jyhkeän muistomerkin. Ylihärmäläiset pystyttivät sen vuonna 1934. Muistomerkki sijaitsee Ruovesi – Vilppula maantien varrella noin 1 km Väärinmajasta Vilppulaan päin.
J. S. Sirénin tunnetuin työ on vuonna 1931 valmistunut Eduskuntatalo.

Jarmo Kivimäki kertoi 14.6.2014 tulossa olevasta muistomerkin 80-vuotisjuhlasta. Juhla alkaa hartaustilaisuudella muistomerkillä klo 12, jonka jälkeen on Juhlatalo Tapiolassa ruokailu klo 13 ja juhla klo 14. Raimo Salminen mainitsi, että ennen tuota juhlaa muistomerkki ja sen lähiympäristö siivotaan ja kunnostetaan entistäkin ehommaksi.

Teksti ja kuvat Jorma Hautala