Kesäretkeily 11-12.6.2013

Vapaussotiemme historiaa Itä-Hämeessä ja Uudellamaalla

Retkeilyn aiheet/kohteet: Syrjäntaan taistelu 1918 (Tuulos); Lahden isänmaalliset muistomerkit, Mäntsälän kapina ja Mäntsälän entinen sk-talo, Asekätkijäin muistokivi (Mäntsälä); Saksanniemen kartano, Porvoon tuomiokirkko, Haikon kartano sekä toisena päivänä Tuusulassa  Ilmatorjuntamuseo, Lottamuseo, Heikki Talvelan sotamuistohuone ja Suojeluskuntien Päällystökoulun perinnetilat.

Osanottajia 39.


Retkiryhmä kokoontuneena ryhmäkuvaa Porvoon tuomiokirkon pihamaalla sijaitsevan
Vapaussodan muistomerkin luona.

Matkan ensimmäinen pysähdys oli Tuuloksessa, jossa maakuntaneuvos Mauri Häppölä kertoi Syrjäntaan taistelusta huhtikuun lopulla 1918. Saksalainen noin pataljoonan suuruinen taisteluosasto otti yhteen  Lahtea kohti vetäytyvän punaisten pakolaisosaston kanssa. Taistelusta on kuvaus luettavissa:  http://www.tampereensuomalainenklubi.fi/Portals/klubi/arkisto/tapahtumat/10092012.html.
 
 
 
Lahden merkittäviä isänmaallisia muistomerkkejä ovat ennen muuta Mannerheimin ratsastajapatsas rautatieaseman edessä ja Vapaudenpatsas kaupungintalon edessä (yllä oik.) sekä "Hakkapeliittain kotiinpaluu" -patsas kauppatorin kupeessa.
Rautatieaseman edessä on useita muistokiviä.
Kunnia - Isänmaa -paadessa toisena vasemmalta on myös hämäläisten kenraalin Aaro Pajarin nimi.
Muistomerkkien vierellä tutut tapasivat, vasemmalta  Pekka Jouko (Lahti), Markku Rauhalahti, Jukka Elomaa (Lahti) ja Vesa Rinkinen.
Mäntsälän suojeluskuntatalo oli Mäntsälän kapinan päämaja. Ohkolan työväentalon raunioilla kuunneltiin kotiseutupatriootti Antti Haarman selostusta kapinasta ja sen tapahtumapaikasta.
Lotat ja pikkulotat Antti Haarman seurassa. Asekätkijäin muistokivi Mäntsälän Sääksjärvellä.
Saksanniemen kartanon pihalla Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liiton puheenjohtaja Markus Anaja kertoi Saksanniemen Ratsupoliisikoulusta 1917-18. Pihassa on Ratsupoliisikoulun muistokivi. Kuva (oik.): Markus Anaja.
Retkeilyn illallinen Haikon kartanon upeissa tiloissa. Ryhmäkuva Vapaussodan muistomerkillä Porvoossa.
Ilmatorjuntamuseossa Tuusulassa. Lotat ja pikkulotat Lottamuseossa Tuusulassa.
Tuusulan museoiden ja näyttelyiden isäntiä, vasemmalta maanviljelysneuvos Heikki Talvela (sotamuistohuone), opistoupseeri evp Jouko Kaivonurmi (Sk:n päällystökoulun perinnetilat) ja museoisäntä, sotakamreeri Matti Kulmala (Ilmatorjuntamuseo).

Kooste ja kuvat (ellei mainittu): Markku Rauhalahti