Kunniakäynti Suinulan muistomerkillä
31.01.2014


Tammikuun 31. päivänä 2014 oli kunniakäynti ja seppeleiden lasku Kangasalan Suinulassa 31. tammikuuta 1918 tapahtuneessa verilöylyssä surmattujen suojeluskuntalaisten muistomerkillä. Suinulan verilöylyssä menehtyneestä 17 suojeluskuntalaisesta yhdeksän oli Tampereen teknillisen opiston oppilaita. Vuonna 1932 Suinulaan pystytettiin taiteilija Rautalinin muotoilema muistomerkki.

Tammikuun viimeisen päivän kunniakäynti on vuosikymmeniä jatkunut perinne, jota vaalivat Tampereen Ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta TAMKO ry, Tampereen Insinöörit ry:n ja Rakennusinsinöörit ja Arkkitehdit ry, Kangasalan reservijärjestöt ja Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys. Muistomerkille laskettiin kolme havuseppelettä. Perinneyhdistyksen jäsen Jorma Hautala toi muistomerkin vierelle koristeeksi jäälyhdyn.

Seremoniaa johti Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen hallituksen ja Kangasalan Reserviupseerikerhon hallituksen jäsen, reservin kapteeni Hannu Wirola. Hän kertoi puheessaan perinnetapahtuman taustoista.

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys ja Kangasalan reservijärjestöt laskevat Suinulan muistomerkille seppeleen vuosittain myös Kaatuneiden muistopäivänä 16. toukokuuta ja Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.


Suomen lipun lisäksi kunniakäyntiä juhlisti Tampereen Ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta TAMKO ry:n lippu.

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen ja Kangasalan reservijärjestöjen seppeleen laskivat Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rauhalahti ja Kangasalan Reserviläisten sihteeri Jorma Laakso.
   
Tampereen Ammattikorkeakoulun
Opiskelijayhdistys TAMKO ry:n seppele.
Tampereen Insinööriopiskelijat ry:n seppele.
   
Verilöyly tammikuussa 1918 tapahtui Suinulan Markkulan talon pihassa, ja muistomerkki sijaitsee talon pihapiirin vieressä. Oikealla Janne Markkula Hannu Wirolan seurassa. Janne on uskollisesti huolehtinut muistomerkin ympäristön siistimisestä kunniakäyntejä varten.

Kooste: Markku Rauhalahti
Kuvat: Jorma Hautala, Janne Markkula ja Markku Rauhalahti