Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen
kerhoilta 02.10.2012

Ylilääkäri Toivo Lagus:

Saksalainen aseveli palaa
vuosikymmenien jälkeen

Veteraani Toivo "Topi" Lagus kertoi Vapaussodan Tampereen Seudun kerhoillassa liikuttavan tarinan saksalaisen aseveljen kohtaamisesta vuosikymmenten jälkeen.

Toivo Lagus oli siirretty joukkonsa mukana vuonna 1944 Vaasaan koulutuskeskukseen. Joukon tehtävänä oli mm. haavoittuneiden saksalaisten sotavankien vieminen sairaalajunasta sotasairaalaan.

Eräänä päivänä Toivo ryhtyi juttusille Walter-nimisen nuoren saksalaisen vuoristojääkärin kanssa, joka oli haavoittunut ja nyt sotavanki.

Ilmeni, että Walterilla oli suomalainen morsian Raahessa. Walter ymmärsi, että saksalaiset sotavangit vietäisiin Neuvostoliittoon, ja pyysi Toivoa lähettämään kihlasormuksensa ja kellonsa morsiamelleen Raaheen.

Toivo tekikin näin tietäessään, miten sotavankeja kohdellaan vihollismaassa.
  Walter Trueck     Toivo Lagus

Vuonna 2001 Toivo Lagus luki Suomen Kuvalehden artikkelia: ”Aune ja Walter: rakkaus kesti sodan ajan.” Artikkelin luettuaan Toivo meni sotakirstunsa luo ja löysi sieltä pienen muistikirjansa, kalenterin; kuva vasemmalla.

Samassa hän muisti tiistaipäivän 17. lokakuuta vuonna 1944. Sinä päivänä hän lähetti vuoristojääkäri Walterin toivomuksesta tämän kihlasormuksen ja kellon saksalaisen morsiamelle Raaheen. Suomen Kuvalehden artikkelissa kerrottiin, että Walter tuli monien vuosien jälkeen tapaamaan Aunea Ouluun vuonna 2000. Valitettavasti liian myöhään. Aune oli kuollut. Walter ehti vain rakkaimpansa hautajaisiin syksyllä 2000.

Nyt Toivo päätti kirjoittaa Suomen Kuvalehden toimittajalle ja pyysi Walterin osoitetta. Toivo kirjoitti kirjeen Walterille ja kertoi olevansa juuri se nuori sotilas, joka lähetti Walterin kihlasormuksen ja kellon Aune-morsiamelle. Walter vastasi Toivon kirjeeseen ja tuli tapaamaan Toivoa Tampereelle. Walter ja Toivo tapasivat toisiaan usean kerran, viimeisen kerran vuonna 2008.

Walter kuoli auto-onnettomuudessa marraskuussa 2008. Samaan aikaan kun Walter siunattiin Hertzberg am Harzissa, Toivo sytytti kynttilän Walterille. Lampukka oli ortodoxisen ikonin edessä. Toivo laittoi silmänsä kiinni ja muisteli entistä aseveljeään, tänä päivänä ajatellen hänen olevan oikea veli. Toivo hyräili hiljaisella äänellä vanhaa saksalaista laulua:

Ich hatt’ einen Kameraden,
Einen bessern findst du nit.
Die Trommel schlug zum Streite,
Er ging an meiner Seite
In gleichem Schritt und Tritt.
Suomennos:

 

 

Minulla oli ystävä.
Parempaa et löydä mistään.
Rummut kumisivat taisteluun.
Hän kulki rinnallani samoin askelin.
 


  Vaskikodin kerhohuone oli taas täynnä perinneyhdistyksen jäseniä.

Tiivistelmä: Tiina Vappula
Aihekuvat esitelmäaineistosta
Kuvat tilaisuudesta: Markku Rauhalahti