Vaskiukkojen kvartetin laulutervehdys aloitti juhlavasti kerhoiltammeVapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen kerhoilta 2.10.2012 alkoi yllätyksellä: Vaskikodin kuoron Vaskiukkojen kvartetti saapui juhlistamaan syyskauden ensimmäisen kerhoillan aloitusta tuomalla laulutervehdyksen. Kuvassa vasemmalta Arvo Tiainen ensimmäinen tenori, Matti Hokkanen toinen basso, Aimo Marjomaa ensimmäinen basso ja Matti Jalassola toinen tenori.


Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen kerhoilta alkoi juhlavasti, kun Vaskikodin kuoron Vaskiukot kvartetti saapui yllättäen ja esitti tasan kello 18.00 laulutervehdyksen.

Alkunumero Joutsen on Suomen varhaisen isänmaallisen laulusävellyksen uranuurtajan Fredrik August Ehrströmin hieno teos, sanat kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin (Svanen). Sanojen suomennoksia on kaksikin, Tarmo Maneliuksen ja Yrjö Veijolan. Nyt kuultiin Joutsen Veijolan käännöksenä.

Hjalmar Nortamon Juhlan päättäjäislaulun sanoin kuultiin sitten tervehdys "Suomelle armahalle, sen iskuvalmiille leijonalle", jota on aina mieltä ylentävää kuulla. Sen jälkeen kuultiin Kotimaani onpi Suomi kvartetin upeasti esittämänä. Laulun sanotaan olevan amerikansuomalaisen Hancockissa asuneen papin Jooseppi Riipan 1890-luvun loppupuolella säveltämä ja sanoittama. Oli hienoa kuulla myös viimeinen säkeistö, jota ei kaikissa laulukirjoissa aina ole ollut jostain syystä: "Kotimaa on mulle kallis/ sen mä tahdon omistaa/ Suomenmaan oi Luoja salli/ aina olla vapaa maa".

Päivä sattui olemaan ravintola Vaskitähden Sanna-emännän syntymäpäivä. Kvartetti lauloi päivänsankarille ”Sä kasvoit neito kaunoinen” ja kerhoillan osanottajat yhtyivät onnittelulauluun.

Kvartetin laulutervehdys oli kerhoiltamme ylimääräinen numero, jonka Kvartetti ilmeisesti oli halunnut pitää yllätyksenä ja hyvin se näköjään olikin pysynyt salaisuutena H-hetkeen asti. Juuri tällaisena se olikin juhlistava aloitus Perinneyhdistyksen syyskauden ensimmäiselle kerhoillalle ja myös virkistävä tapahtuma sateisen ja pimenevän syksyn keskellä.
__________________________________

Kvartetin esitettyä kolme laulua ja encorena vielä yhdessä lauletun Kotimaani onpi Suomi, lauloi se vielä Sä kasvoit neito kaunoinen, jolla onniteltiin ravintola Vaskitähden Sanna-emäntää syntymäpäivän johdosta.
__________________________________

Teksti: Vesa Rinkinen Kuvat: Markku Rauhalahti