Talkoot Pohjan Poikain hautausmaalla Latvian Bejassa

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen talkooryhmä teki matkan Latviaan 28.5.-29.5.2012. Pohjan Poikain hauta-alue Bejassa kunnostettiin. Aitaa maalattiin ja hautausmaan suurikokoinen, huonokuntoinen risti vaihdettiin uuteen.
 

 

_______________________________

Talkoolaiset ryhmäkuvassa Pohjan Poikain hauta-alueen portilla. Kuvassa oikealta Petri Hautakangas, Pentti Aaltonen, Jussi Virtamo, Markku Hannula, Yrjo Suuniittu, Markku Rauhalahti ja Vesa Rinkinen.

________________________
Sateiseksi äitynyt sää keskeytti aidan maalaustyöt, mutta aidasta saatiin maalatuksi
 suunnilleen kuvassa näkyvä osuus. Bejan koulun oppilaat vaalivat Pohjan Poikain muistoa ja hoitavat hautausmaata. Koulun rehtori ilmoitti, että koulun kahdeksannen luokan oppilaat suorittavat maalaustyön loppuun, kun sää poutaantuu. Tätä varten talkoolaiset luovuttivat koululle loput maalit ja tarvikkeet sekä keräämänsä pienen stipendirahaston koulun reippaille oppilaille.  

Bejan kylän museokohteiden yhteyteen on pystytetty infotaulut. Sellainen on myös Pohjan Poikain hautausmaa-alueella. Taulussa on latviaksi ja englanniksi tietoja hautausmaasta ja sen hoidosta ja mm. maininta "Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys rahoitti Bejan suomalaisten sotilaiden hautausmaan uuden aidan rakentamisen". Hautausmaan infotaulun teksti suomennettuna:

Suomalaisten sotilaiden hauta Bejassa
Latviaan vapaussotaan 1918–1920 osallistuneiden suomalaisten sotilaiden hauta-alue.  

Taisteluissa bolshevikkeja vastaan kaatui 34 suomalaista poikaa Aluksnessa ja Bejassa. He kuuluivat Hans Kalmin johtamaan Pohjan Poikain rykmenttiin. Bejan taistelussa kaatui yhdeksän suomalaista sotilasta, joista nuorin oli vasta 15- ja vanhin 20-vuotias: Ahola Lauri, Hillilä Erkki, Kattainen Aatu, Kaakinen Paul, Kejonen Juho, Kuttinen Toivo, Murto Leo, Nieminen Vihtori, ja Schöneman-Soriola Eino. 

Sotilaat haudattiin suomalaisten sotilaiden hautausmaahan. Latvian itsenäisyyden aikana paikka oli omistettu hauta-alueeksi, pidetty aina siistinä ja siellä oli vietetty muistotilaisuuksia.  

Suomalaisten sotilaiden hautausmaa uudistettiin 2.12.1989 Aluksnen Sotilashautausmaiden Toimikunnan johtajan Uldris Veldren, Aluksnen sotilaiden, Latvian Suomen suurlähetystön, suomalaisten edustajien, s/f Aluksnen, Bejan peruskoulun ja kyläläisten tuella. 

Joka vuoden marraskuussa Bejan koulun opettajat ja oppilaat sekä Bejan kyläläiset osallistuvat soihtukulkueeseen, jolla kunnioitetaan kaatuneita sotilaita ja niitä latvialaisia, joille on myönnetty sotilaallinen Lacplecis-kunniamerkki. Muistopaikkaa hoidetaan Jaunaluksnen kunnan, Bejan koulun työntekijöiden ja oppilaiden sekä ja Suomen edustajien tuella. Tämä paikka kuuluu suomalaisten matkailijoiden reittiin ja täällä käy usein suomalaisia matkailijaryhmiä.  

Lokakuun 17. päivänä 1999 Helsingin Suomi-Latvia-yhdistys ja Lapuan Suomi-Viro-yhdistys paljastivat Jaunaluksnen kunnan Paikallishistorian keskuksessa muistokilven yhdeksän suomalaisen Pohjan Poikain rykmentin vapaaehtoisen, Bejan luona kaatuneen sotilaan muistoksi. Vanhojen suomalaisten perinteiden mukaisesti muistokilven paljasti latvialainen Olympia-voittaja Janis Lusis.  

7.5.2000 paljastettiin Bejan suomalaisten sotilaiden hautausmaalla muistokivi, jossa on seuraava teksti: ”Tässä lepäävät suomalaisen vapaaehtoisen Pohjan Poikain rykmentin sotilaat, jotka kaatuivat Bejan taistelussa 1919”. Muistokiven valmistuttivat ja rahoittivat Pohjan poikain perinneyhdistyksen edustajat ja Latvian kunniakonsuli Suomessa otti myös osaa.  

Vuosina 2004 ja 2009 järjestettiin muistotilaisuudet Latvian vapaussodan 85- ja 90-vuotismuiston kunniaksi ja niihin otti osaa edustajia myös Suomesta. 

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys rahoitti Bejan suomalaisten sotilaiden hautausmaan uuden aidan rakentamisen.
 

Infotaulun kuvista kaksi ajallisesti viimeisintä kertoo Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksestä: Toinen kuva on tammikuulta 2009, jolloin käyntimme liittyi Babetzkin (Bejan) taistelun 90-vuotismuistoon, ja toinen kuva on kesäkuulta 2010, jolloin rakensimme uuden aidan hauta-alueen ympärille. 

Talkoopäivänä 29.5.2012 tavattiin myös Bejan koulun rehtori Silvija Aizupe ja opettaja Inese Incenberga sekä koulun tekninen huoltaja Ivo Krevics. Bejan kotiseutumuseon Jolanta Baldina esitteli talkoomatkalaisille museon toimintaa ja kokoelmia. Jälleen kerran oli mieltä lämmittävää huomata se sitoutuneisuus, millä Bejan koulun henkilökunta ja oppilaat sekä kyläläiset vaalivat vapaussotaperinnettä, Pohjan Poikain muistoa ja latvialais-suomalaisia suhteita.

Teksti: Vesa Rinkinen

Kuvat: Markku Rauhalahti