Kunniakäynti Vapaussodan sankaripatsailla 06.04.2012

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys kävi Tampereen valloituksen 94. muistopäivänä 06.04.2012 kunniakäynnillä Vapaussodan sankaripatsaalla ja Ruotsalaisten muistomerkillä Kalevankankaalla.


Ennen seppeleen laskua sankaripatsaalle yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Rinkinen kertoi Vapaussodan Tampereen taisteluista ja erityisesti Kalevankankaan taistelusta kiirastorstaina 28.03.1918. Tuona päivänä käytiin Tampereen kantakaupungin itäpuolella Vapaussodan siihen saakka suurin yhteenotto, joka samalla oli suurin taistelu Pohjoismaiden siihenastisessa sotahistoriassa. Se tunnetaan Kalevankankaan taisteluna, vaikka Kalevankangas muodostikin vain osan laajasta taistelualueesta. Päivästä tuli ennenäkemättömän verinen. Sitä on sen vuoksi nimitetty myös veriseksi kiirastorstaiksi.

 
Vapaussodan sankaripatsaan on suunnitellut Evert Potila ja se paljastettiin 03.04.1921. Seppeleen laskivat varapj Marja Karvo, pj Vesa Rinkinen ja hall. jäsen Hannu Wirola.

Tampereen taistelussa oli mukana ruotsalaisten vapaaehtoisten joukko-osasto, noin 350 miestä. Osasto sai nimen Ruotsalainen prikaati. Prikaatista kaatui Tampereen taistelussa 38 miestä, heistä 19 Kalevankankaalla.

Seppeleen Ruotsalaisten muistomerkille laskivat Olli Lehtimäki (oik.), Matti Asunta ja Erkki J. Nikkanen. Kalevankankaan pääportin lähellä olevan Ruotsalaisten muistomerkin on suunnitellut
Å. O. Widebom ja se paljastettiin  31.11.1918.

Kooste: Markku Rauhalahti
Kuvat: Helena Turpeinen ja Markku Rauhalahti