Tammisunnuntain kirkkojuhla Tampereen tuomiokirkossa 29.01.2012

 

Tampereen tuomiokirkossa järjestettiin perinteisesti sunnuntaina 29.01.2012 kello 15 Tammisunnuntain kirkkojuhla. Puheen piti kirkkoherra Lauri Salminen, liturgina toimi rovasti Esa Eerola, Raamattua luki seurakuntaneuvos Kalevi Nummi, musiikkia esittivät Panssarisoittokunta, Poikakuoro Pirkanpojat, kanttori Tuomas Laatu ja musiikkineuvos Matti Hannula. Juhlan kolehti kannettiin Tarton Suomen-poikien huoltotyöhön. Juhlayleisöä oli runsaat 300.

 
Rovasti Esa Eerola, kirkkoherra Lauri Salminen
ja seurakuntaneuvos Kalevi Nummi.
Kolehdin kantoivat Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien perinnekillan jäsenet.

Tammisunnuntaita vietetään tammikuun lopussa sen muistoksi, että suojeluskunnat alkoivat riisua venäläistä sotaväkeä aseista Etelä-Pohjanmaalla sunnuntaina 27. tammikuuta 1918. Venäläisten aseistariisunta alkoi myöhään ko. päivän iltana. Muutama tunti aikaisemmin punakaarti oli julistanut kapinan. Alkoi Suomen vapaussota, josta pian kehittyi myös punaisten ja valkoisten välinen sisällissota.

Tammisunnuntaina seuranneet tapahtumat vaikuttivat ratkaisevasti Suomen tulevaisuuteen. Vapaussodassa ratkaistiin Suomen suunta ja tulevaisuus länsimaisena yhteiskuntana. Vaikka punakaartit saivat venäläisiltä ase- ja vapaaehtoisapua, niiden voima ei riittänyt. Toukokuun 1918 alkuun mennessä kapina oli kukistettu ja venäläinen sotaväki ajettu pois maasta. Jääkärit tulivat Saksasta helmikuun lopussa ja liittyivät hallituksen joukkoihin. Sodan loppuvaiheessa valkoisten tueksi tuli saksalaisia joukkoja.

 
 Tammisunnuntain kirkkojuhlan lippulinnassa oli 18 kansalaisjärjestön liput.

Tammisunnuntain kirkkojuhlan järjestävät Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys ja Maanpuolustusnaisten Liiton Pirkanmaan piiri.

Teksti: Markku Rauhalahti
Kuvat: Hannu Wirola ja Markku Rauhalahti