Kerhoilta 01.11.2011

Puheenjohtaja Petteri Leino: Vapaussodan kunniamerkit
_______________________________________________
Petteri Leino on Aliupseeriliitto ry:n puheenjohtaja. Hän on sotahistorian, erityisesti Vapaussodan historiaan perehtynyt tutkija ja kirjoittaja sekä kunniamerkkien keräilijä. Petteri Leino on kysytty esitelmöitsijä ja tunnettu asiantuntija, jota on tarvittu mm. kunniamerkkien aitoutta koskevissa selvityksissä.
____________________________________________________________________

Petteri Leinon esitelmä oli mielenkiintoinen paitsi aiheeltaan, myös rakenteeltaan. Esitelmässä kerrottiin Vapaussodan kunniamerkeistä siten, että myös niihin liittyvää tapahtumahistoriaa taustoineen tuotiin esille. Kuulijalle syntyi käsitys, että ollakseen todella perillä alasta, tulee keräilijän hallita hyvin Vapaussodan historia.

Erityisen mielenkiintoista oli kuulla merkkien yksityiskohdista, joiden avulla lähes samanlaiset merkit voidaan tunnistaa ja erottaa toisistaan. Merkeistä valitettavasti esiintyy myös väärennöksiä, mutta tuntija pystyy erottamaan aidon epäaidosta, kuten kuulimme. Samoin oli kiinnostavaa kuulla, miten jotakin merkkiä keräilijä voi etsiä ja jäljittää vuosia, kunnes onnistuu löytämään sen. Aina tosin ei sittenkään, koska eräitä merkkejä tiedetään olevan jäljellä vain harvoja kappaleita ja etsittävä merkki on ehtinyt päätyä toisen keräilijän kokoelmaan. Tällöinkin alan tuntijat ovat selvillä, missä ja kenen kokoelmassa tietty harvinaisuus nykyään on.


Kerhoillan esitelmässään Petteri Leino käsitteli merkkejä ja mitaleja, jotka liittyvät vapaussodan aikaan.

 JP 27:n merkit  Vapaudenristit 1918

 Vapaussodan muistomitali
 
 Taistelujen muistomitalit

 Kuntien muistomitalit

 Joukko-osastomerkit

 Paikkakuntamerkit

 Epävirallisia merkkejä

 Harvinaisuuksia

 VRL:n merkit

Esitelmän jälkeen virisi vilkas keskustelu, kun kuulijat saivat tuoda esille hallussaan olevia kunniamerkkejä ja tehdä niistä kysymyksiä esitelmöitsijälle. Hämmästyttävää, miten tarkkoja yksityiskohtia esitelmöitsijä pystyi tietyn kunniamerkkirivin perusteella kertomaan asianomaisen henkilön sotatiestä tapahtumien, taistelujen ja jopa ajankohtien tarkkuudella sekä kuvaamaan henkilön tehtäviä ja uraa sekä järjestöjä, jonka palveluksessa tämä on toiminut.

Teksti ja henkilökuvat: Vesa Rinkinen
Aihekuvat esitelmöitsijän