Kunniakäynti Mannerheimin patsaalla
Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä

 

Tampereen Kansalaisjuhlatoimikunta järjesti Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 04.06.2011 klo 18.00 Vehmaisissa Mannerheimin patsaalla muisto- ja seppeleenlaskutilaisuuden.

Puheen piti apulaispormestari Perttu Pesä ja kenttähartauden rovasti Esa Eerola. Kansalaisjärjestöt osallistuivat lippuineen tapahtumaan.


Rovasti Esa Eerola:
 

Tältä kalliota katseli Mannerheim eteenpäin. Kaupunkiin, johon hän olisi tahtonut kulkea vapaasti. Jonka kaduille hän ei verta olisi tahtonut vuodattaa. Edessä olevat "Vihan päivät" kohtasivat riipaisevalla tavalla niitä, jotka päällikkönsä rinnalla katselivat Messukylän peltojen yli kaupunkiin ja myös heitä, jotka Messukylän kirkon maisemissa tunsivat itsensä vapauden puolustajiksi.

Se oli aikaa, jonka jälkeen sanat sovinto, sovitus, anteeksianto kätkeytyivät katkeruutta ruokkivalla tavalla monien perheiden ja sukujen historiaan.
 


Runsaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin jälleen kansakuntamme vakavana historian hetkenä

presidentti Paasikivi muistutti: Kansakunta, joka ei nöyrästi kunnioita esi-isien ja -äitien elämäntyötä - kansakunta, joka ei omasta historiastaan etsi Jumalan johdatuksen, suojan ja varjelun merkkejä, on kansakunta, joka on altis historian tuulille ja tuiskuille ja katoaa helposti historian hämärään.
 

Kansakunta, joka tuntee ja tunnustaa, että niin eilinen, tämä päivä kuin huominenkin ovat lyhyt katkelma historian Jumalan suuresta luomistapahtumasta, on kansakunta, jonka tulevassa on aina enemmän mahdollisuuksia kuin mennessä. Siksi tällainen kansa historiansa suurissa

juhlahetkissä paljastaa päänsä kiitokseen, julistaa Jumalan kunniaa. Tällaisen kansan elämää ohjaavat toivon näköalat. Puolustusvoimiemme lippujuhlan päivänä vietämme myös Toivon päivää. Rukoilkaamme!


Pyhä Jumala,

Sinä juurrutit sisimpäämme rakkauden isiemme maata kohtaan. Tänään kiitämme johdatuksestasi, jonka näemme elämämme vaiheissa. Kun kohtaamme tappioita, tiedämme, että sinä

olet voittaja. Kun voitto ja menestys ovat osamme, tunnustamme, että sen on lahjaa Sinulta.
 

Seppeleen laskivat Tampereen kaupungin, Tampereen varuskunnan ja Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen edustajat. Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen lippua kantoi Paavo Huhtakallio.

Kooste: Markku Rauhalahti
Kuvat: Matti Kataja