25.5.2011
Tammisunnuntain kirkkojuhlan kolehtivarat luovutettiin Viron Suomen-pojille

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen ryhmä kävi Tartossa tapaamassa Suomen-poikia ja luovutti Tammisunnuntain kirkkojuhlan kolehtivarat käytettäväksi Suomen-poikien huoltotyön hyväksi. Kyseessä on perinne, joka alkoi 1990-luvun lopulla Touko Peron ollessa perinneyhdistyksen puheenjohtajana. Tuolloin Tammisunnuntain kirkkojuhlan kolehti, jota oli jo vuosia kerätty vapaussoturiemme huoltotyön hyväksi, päätettiin jatkossa luovuttaa Tarton Suomen-pojille, koska yhdistyksemme alueella ei vapaussotureita enää ollut.  

Tarton yliopiston kahvilan salissa oli 25.5.2011 tilaisuus, jossa Tammisunnuntain kirkkokolehdin varat luovutettiin rahastonhoitaja Harri Kaskelle käytettäväksi Suomen-poikien huoltotyössä.

Läsnä oli Suomen-poikia, heidän vaimojaan ja leskiään sekä Viron Vapaustaistelijoiden Liiton Tarton yhdistyksen jäseniä. Tilaisuus oli historiallisessa paikassa, sillä Viron Suomen-poikien ensimmäinen kokous pidettiin samassa salissa 22 vuotta sitten, jolloin myös Suomen-poikien Tarton yhdistys perustettiin ensimmäisenä Virossa. Totesimme, että Tartto ja Tampere ovat molemmat olleet edelläkävijöitä perinnetyössä. Vapaussodan perinneyhdistyksistä ensimmäisenä perustettiin Tampereen yhdistys samoin 22 vuotta sitten ja Vapausodan Perinneliitto perustettiin Tampereella.  

Sininen Risti kolmelle vapaustaistelijalle 

Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtaja Kalervo Sipi oli myöntänyt Sinisen Ristin Viron Vapaustaistelijoiden Liiton Tarton yhdistyksen puheenjohtajalle Leonhard Heinlalle ja yhdistyksen hallituksen jäsenille Ivar Künnapuu ja Evald Kampus. Kaksi ensiksi mainittua olivat saapuvilla. Heille ristit luovutti puheenjohtaja Vesa Rinkinen.

Kuvassa vasemmalta Asta Kask, Harri Kask, Helena Turpeinen ja Leonhard Heinla, jolle Vesa Rinkinen on luovuttamassa Sinistä Ristiä. Sinisellä Ristillä palkitut Ivar Künnapuu vasemmalla ja Leonhard Heinla keskellä. Evald Kampus, joka oli estyneenä, sai Sinisen Ristin myöhemmin.

Tilaisuudessa kuultiin Suomen-poikien mielenkiintoisia muisteluksia Suomen Jatkosodasta sekä sodanjälkeiseltä raskaalta vankileiri- ja karkotusajalta.

Ryhmämme kävi Pilkassa ja Pupastveressa taisteluiden muistomerkeillä, jossa laskimme Vapaussodan Tampereen seudun Perinneyhdistyksen kukkalaitteen. Harri Kask oli oppaanamme ja selosti asiantuntevasti näiden taisteluiden kulkua taistelukentällä.

Pupastveren taistelun muistomerkillä oikealta Helena Turpeinen, Jussi Virtamo, Veikko Parkkinen, Yrjö Suuniittu, Harri Kask, Timo Siukosaari, Touko Pero, Veli Siekkinen ja Vesa Rinkinen. Seppeleenlasku Pilkan taistelun muistomerkille. Kuvassa oikealta Yrjö Suuniittu, Vesa Rinkinen ja Touko Pero.

 

Harrin opastuksella tutustuimme myös Äksissä Suomen-poikien museoon, jonne luovutimme Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen standaarin. 

Suomen-poikien museossa Äksissä Harri Kask selostaa Neuvostoliiton suurhyökkäystä 1944 lohkolla, jolla myös Suomen-pojat taistelivat. Puheenjohtaja Vesa Rinkinen kiitti Harri Kaskea erinomaisesta opastuksesta ja luovutti Harrille ja museon johtajalle Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen standaarin.
Ryhmäkuva salissa, jossa allekirjoitettiin Tarton rauhansopimus Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä. Rakennus on nykyään Tarton yliopiston oppilaskunnan hallussa. Ryhmäkuva samalla paikalla, missä 1920 valokuvattiin Suomen valtuuskunta rauhansopimusneuvotteluissa.

Retkikuntaamme kuuluivat Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen jäsenet Touko Pero, Yrjö Suuniittu, Veikko Parkkinen, yhdistyksen sihteeri Helena Turpeinen ja puheenjohtaja Vesa Rinkinen, Vapaussodan Perinneliiton edellinen puheenjohtaja Timo Siukosaari sekä Jussi Virtamo ja Veli Siekkinen. 

Teksti: Vesa Rinkinen

Kuvat: Vesa Rinkinen ja Jussi Virtamo