Sastamalan "vapelaiset" Tampereen taistelut 1918 -kierroksella

Vapaussodan ja itsenäisyyden Perinneyhdistys Sastamalan väki oli lauantaina, 25. syyskuuta 2010 syysretkellä bussintäyteisellä ryhmällä. Tampereella ohjelmassa olivat Tampereen taistelut 1918 -kierros, Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo sekä Tampereen Suomalainen Klubi.  

Tampereen taistelut 1918 -kierros on Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen tuote; linkki. Kierroksen ohjelman ja sisällön kehitti alun perin yhdistyksen aiempi puheenjohtaja, edesmennyt Kari Turpeinen, ja sitä ovat sittemmin täydentäneet Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtaja Kalervo Sipi sekä Tampereen yhdistyksen hallituksen jäsen Markku Rauhalahti, joka toimi retkikohteiden oppaana.  

Ryhmäkuva Mannerheimin patsaalla Tampereen Leinolassa, paikassa, josta Mannerheim 25.3.1918 seurasi Messukylän taistelua. Patsaan on tehnyt Evert Porila ja se paljastettiin 4.6.1956.

Kierroksella pysähdyttiin Keskustorilla, Suinulan verilöylyn 31.1.1918 tapahtumapaikalla Suinulan Markkulan talon pihamaalla, Mannerheim-kalliolla ja Kalevankankaan hautausmaalla. Lisäksi matkan varrella nähtiin bussin ikkunasta monia muita Vapaussodan historiallisia paikkoja ja muistomerkkejä.


Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon toimintaa esitteli
Timo Tulosmaa (oikealla). Museo sijaitsee Reserviläisjärjestöjen
toimiston alakerrassa, Vainölänkatu 2.


Vapaussodan sankaripatsas Kalevankankaan hautausmaan kappelin vierellä. Kappelin seinällä on Kalevankankaalle haudattujen valkoisten muistotaulut.

Retken päätteeksi syötiin päivällinen Tampereen Suomalaisella Klubilla, jossa vieraille myös esiteltiin Klubin vahvasti isänmaallista toimintaa; Tampereen Suomalainen Klubi, linkki

Teksti ja kuvat: Markku Rauhalahti