Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen
sotahistoria- ja kulttuurimatka Viipuriin ja Antreaan
18–21.8 2011 

Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys teki 18-21. elokuuta 2011 matkan Viipuriin ja Antreaan. Matkalaisia oli 28. Tilausliikenne V-H Tuovisen bussia kuljetti itse Veli-Heikki Tuovinen. Järjestelyistä ja pääosasta kohde-esittelyjä vastasivat yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Rinkinen sekä hallituksen jäsenet Helena Turpeinen ja Markku Rauhalahti. Menomatkalla poikettiin Säkkijärven entisellä hautausmaalla, jossa näimme mm. sankarimuistomerkin. Ennen Viipuria kuultiin Vesan selostus Viipurinlahden taisteluista Talvi- ja Jatkosodan aikana. 


  Monrepos´n portilla

Matkan toisena päivänä Viipurissa kerrattiin niin Vapaussodan kuin Talvi- ja Jatkosodankin historiaa, käytiin kävelemässä Monrepos´n puistossa, noustiin Viipurin linnan torniin ja tornin museoihin, ihailtiin taidetta Eremitaasi-Viipuri -keskuksessa ja lounastettiin tietenkin Pyöreässä tornissa.

  Lounaalla Pyöreässä tornissa  


  Viipuria linnan tornista nähtynä

Kauppahallissakin ehdittiin piipahtaa. Iltakävelyllä tutustuttiin keskustan historiallisiin paikkoihin ja muistomerkkeihin. Majoituksemme kaikkina kolmena yönä oli keskellä kaupunkia perinteisessä, peruskorjatussa ja viihtyisässä Hotelli Viipurissa. 

 Viipuriin haudattujen muistokivi  Viipurin sankarimuistomerkki   Viipurin kenttähautausmaa

Kolmantena päivänä matkan suuntana oli Antrea. Antrean Ahvolassa käytiin kevättalvella 1918 Vapaussodan pisin asemasota; linkki.

Antrean entisen kirkonkylän hautausmaalla käytiin kunniakäynnillä sotiemme sankarimuistomerkillä, jonne laskettiin sinivalkoisin kukin koristettu seppele. Suomen lippu ja Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen lippu juhlistivat tapahtumaa. 

Antrean Päähkjärvellä tutustuttiin Suomen ensimmäisen maalentoaseman maastoon. Siellä vuoden 1918 keväällä sijainneen lentokentän kupeessa on muistokivi. Partio kävi kivellä valokuvaamassa lentoaseman muistokilven oikeassa elementissään. Kilpeä ei jätetty paikalleen, koska pronssi on haluttua metallia.

 Antrean lentoaseman muistokilpi ....  ... ja kivellä käynyt partio.

Juhlahetki ja lounas Anttilan pihamaalla 

Turenkilainen Arvo Henttonen on saanut ostaa Antrean Henttolan kylästä syntymäkotinsa Anttilan rakennukset vapaa-ajan asunnokseen. Talo on vuokratontilla, koska ulkomaiset eivät Venäjällä saa ostaa kiinteätä omaisuutta. Arvo Henttonen oli kutsunut ryhmämme vieraisille Anttilaan. Pihamaalla söimme lounaan, mutta sitä ennen pidettiin juhlatilaisuus.

  Anttilan talo Henttolan kylässä    Arvo Henttonen rinnassaan Sininen Risti

Yhdistyksemme puheenjohtaja Vesa Rinkinen ja hallituksen jäsen Tiina Vappula luovuttivat Arvo Henttoselle Vapaussodan Perinneliiton Sinisen Ristin miekan kera.

Arvo palveli Jatkosodan loppuvaiheissa pioneerina Saimaan kanavan sulutustöissä. Hän on esimerkillisellä tavalla vaalinut Vapaussodan perinnettä. Hän on muun muassa 17 vuoden ajan joka Suomen itsenäisyyspäivänä käynyt sytyttämässä kynttilän Vapaussodan muistomerkille Antrean vanhalla kirkkomaalla.

Arvo on myös toiminut lukuisten kotiseutu- ja maanpuolustusperinteen retkiryhmien oppaana Antreassa. 
__________________________

Paluumatkalla Viipuriin poikettiin Ihantalan taistelujen muistomerkillä ja kirkonmäellä. Sisarukset Aino ja Eeva Savelainen, Ihantalan kirkkoherran tyttäret, muistelivat kirkosta jäljellä olevan portaikon vierellä lapsuudestaan ja elämästä 1930-luvun Ihantalassa.

Matkan neljäntenä päivänä poikettiin Virolahden Bunkkerimuseossa. Museo esittelee aidossa ympäristössä Salpalinjaperinnettä. 

Teksti: Markku Rauhalahti
Kuvat: Markku Rauhalahti ja Hannu Wirola